Pages

Friday, 22 November 2013

lets goooo.part 3 its coming...




lepas nurse tua tu ckp doktor xde sbb public holiday trus aku naik angin..bkn niat aku nk kurang ajar lagi2 dgn nurse tu yg dh pangkat nenek mcm tu..lp tlg laa..jgn la buat aku ni or patient yg lain mcm bodoh sgttt..yg nak menipu ckp doktor xde tu dah kenapa?ke korg nk tahan ak lame2 sebab nk bg doktor pelatih kt situ wat eksperimen bagai kt ank aku kan..bg ak doktor pelatih ni lebih nak siapkan task dorg dr nak merawat patient dgn betul..

jadi korg yg nak bersalin gomen ni lagi2 yg ank first mmg dorg attack nk siapkan task dorg tu..jd klu rase ank tu mmg xde problem discharge jelah xpyh nk dgr sgt kebarangkalian dorg tu..bertegas skit..rajin2 bace artikel psl ni..yg kesian tentulah ko dan ank ko..

haa berbalik peristiwa diats,lps aku bertekak2 dgn nurse tua tu trus dtg nurse lain pujuk aku..semua aku tengking sbb dah mmg xde sebab munasabah dorg nk tahan aku dalah ak tgh risau kan arissa blh plk korg nk buat hal..tetibe doktor dtg..yg kelakarnye doktor tu td ade je dpn mate aku mse kt kuanter nurse tu mase ak minx discharge..blh die kte die xtau ape2..nurse kt situ xde inform ape2..dah tu klu dorg x inform ko pekak ke mase ak dtg ckp ngan nurse dpn muka ko..alahaii 

mmg agk badluck la ak deliver kali kedua kt sg buluh kali ni..ok yg kelakarnya semua katil dpn aku sibuk dorg gak nk blk..dorg lg xde masalah pape tp xblh blk gak,trus semua blh blk..mih mih mih..trus laki india katil dpn aku ckp thank you siap ckp aku berani lg..bkn berani x bertempat..ni kali ke dua ak bersalin situ..

arissa dl mcm2 doktor pelatih tu buat amik darah la nk test tu nk test ni..padehal ank ak kuning pon xde..kali ni sory la korg nk buat lg mcm tu..yg korg kn take note skit..jgn jd mcm katil sebelah aku ank dah ok dorg nk uji mcm2 menangis mak die kesian tgk baby tp xberani nk bersuara.

ok pas dh dpt discharge aku pon settle surat beranak semua tggu dorg bwk trn bwh dgn wheelchair..smpi je bwh arissa dgn muka excited tggu ak ngan btl2 dpn pintu yg aku nk keluar..rinduuuuuuu..tp die x heran ok trus nk cium baby dl br cium aku..huk huk..baba pon same!

sempat jmpe old fren yg sgtttt lame xjmpe..rinduuuu tau..sejak ank dh dua mmg xdan nk jmpe kite kan!..btw thanks k.is sudi dtg jenguk kite!! 


 berakhirlah kisah bersalinkan zafran iskandar ituuu..

lps dgr citer ak jgn korg tkt nk bersalin gomen plk..xde ape aslkan semuanya selamat..bnyk2kan membaca utk menambah ilmu supaya tiada yg mengambil kesempatan..supaya kite tau hak kite..

btw,xsemua staff nurse kt sg buluh tu menjengkelkan..ramai yg baik dan sgt supportive..ramai yg baik hati lg membantu..yg ikhlas bekerja..yg penting memahami betapa beratnye kesakitan melahirkan..jd jgn ditambah sakit pada yg sakit


what ever!! what ever!!!! (tetiba)



kronologi part 2


ok mari bersambung..

lepas aku pitam dorg pon bg la ak rehat kt katil..katil tu sepatutnye tmpt dorg kira graf contructions patient,tmpt seluk menyeluk dan dgr degup jantung baby..maka berbaringlah aku disitu smbil mendengar bunyi jantung baby..

kat luar punya la ramai sampai terlentok lentok ats kerusi..bnyk yg xbkk jln lg..ade yg dah trun tanda tp xde bukaan cm..katil kt ats penuh katenye dok lah berhimpun ramai2 kt bwh menunggu bukaan masing2..mane yg dh tggu lame dorg suh blk xpon pg jelah hospital lain..aku mase cheak in dh bkk 5 cm..cpt kan..dok kehulu kehilir dah 7cm..arissa dulu 6 cm aku dh teran dah keluar dgn selamat..sbb die kecik je 2.7kg time tu..doktor suh tggu 10cm br dorg tolak g labour room sbb iskandar agk besa..

tapikan mase pukul 6ptg cmtu ak dah skit kuat giler dan dah kerap 3min skali oke..menahan jerlah dorg xnk bg ak bersalin lg..india katil sblh diam je menahan skt..dah 24 jam die kt situ..bukaan dah besar tp dorg xnk bg push..sbb xsmpi 10cm lg..tp ank die lahir kecik giler 2.4kg baby boy..die pon same cm aku tkt kena operate..

baba kol kate tgh suap arissa mkn..tnye ak mcm mane ok ke..pas maghrib br dorg nk dtg kt aku..aku kate dtg skrg sbb mmg rase nak bersalin dh ni..skt dah x tertahan hoii..selamba je suh ak tahan tggu kul 12mlm br bersalin..nk ank merdeka kate nye ..ak kate ok je padehallll nk berdiri pon dah x blh rase baby nk terkeluar je huk huk..

ak tau dah mmg dorg xsmpt smpi..even klu smpt pon die xleh msk sbb budak xdibenarkan msk..dalah mase tu kt wad blkg staff nurse situ tgh buat jamuan hari raya..elok je ak nengok ank2 staff situ dok berlari sane sini menjerit mcm monyet..hanginn je aku..klu komplen ni kena gak dorg tu..sukati korg laa

lepas jam dah pukul 7 lebih ak mmg xblh tahan..ak jerit je kt situ sbb xde lnsg nurse ke doktor ke dtg cheak kitorg dlm tu..smpai kakak katil sblh pg keluar cr nurse..kelam kabut la mcm x bese..trus tolak aku dgn katil2 pg labour room..kali ni semua staf bidan perempuan alhamdulillah..doktornye si cina td tulah..menggigil gigil ak tgk die cheak aku..senior nurse kt situ pon ajarlah die nk kn buat ape..

aku xblh nk piki dah kecuali sedut gas smpi lalok..hahaha best gak gas dorg..dkt setengah jam bertarung nyawa lahirlah baby boy ku berat nye 3.61..berpeluh peluh meneran ok..

tibalah waktu nk bersewing wing wing..terketar ketar doktor cina td tu..ak ni dalah sakit bius pon cm ala ala x kuasa aku siap mrh2 die suh cpt..lps kn mrh trus die kte ok dah siap (smbil lap peluh)
pastu senior nurse ngan doktor yg dh praktikal agk lame kt kt situ dtg tgk n cheak..skali nurse tua tu ckp kena jahit lagii...apaaa?!LAGI??LAGI??meh sini ak trajang ko skit..bley plak doktor tu jahit skin to skin..pttnye muscle tu kn jahit jgk..doktor yg dah senior  tu yg kate la..

jd bersewing la kami disitu lg..ohh baba ngan cha xleh msk sbb bdk kan xleh msk..cilaka btl..laki aku kn tggu kakak ak dr bukit jalil dtg tlg pgg arissa..siyes bengang gile aku..kate dorg tkt virus jd bdk xblh msk..habisss budak2 yg terjerit terlolong kt blkg tu bkn bdk la..mentang2 ank korg bley la kan..kul 12 mlm br kakak ak smpi br la laki ak blh masuk tgk ak kt wad..mmg aku myumpahlah..baru la baba dpt azan kn iskandar..

sampai ke sudah arissa xblh msk..esoknye time waktu melawat ak igt blh la cha msk rupanya mmg dorg x bg..ak minx tlg sgt sbb arissa nk menyusu badan..nurse tu ckp kn minx sign doktor br blh..tp doktor xde..tapiii sbnrnye dok dpn aku tulah doktor..cam haram kan dorg..trus aku mengamuk nk discharge mase tu jgk..ank ak dah berak kencing semua nk tahan ak lame2 buat ape..dorg kate nadi aku lmbt..mmg la sbb smlm ak xminum air 1 hari..

dah tu klu nadi lemah dah knp ak kn thn pulak..bkn serius kes pon..klu ak pening ke hape ke tau la aku g klinik ke spital ke..bknye ak dok dlm hutan pon..yg kt bawah tu berlambak xdpt katil siap dah ade bukaan cm pon dorg suh blk konon katil kritikal..ermm dalah mls nk ckp bnyk mmg xde perkataan lain selain bodoh je ak nk bg kt nurse sg buluh tu lg2 yg tua..cpt lah pencen ramai lagi bdk2 yg dh gred tp xdpt keje..yg btl2 nk berkhidmat pon ramai xdpt peluang pekerjaan..yg ko dh ad keje nk wat kepala plk..

sorilah readers semua jika aytku ade terkasar sedikit sebanyak..tp itulah realitinye..

haa psl discharge tukan blh plk nurse tua tu mati matian xbg ak discharge..ktenye nadi ak lemah nnti ak kn sakit jantung..ok..klu tahan ak ape rawatan dorg nk bg kt aku..die ckp nk msk air smpi nadi ak laju blk..ok klu sy minum air je blh x..die kte blh..jd ak pon ckp sy nk blk nnti sy minum je air bnyk2 kt rumah klu pape sy g je kk kt bwh rumah sy je haa beza bpe blok je jln kki pon 5minit je..

hoiii ko tau die ckp apeeee...xblh blk doktor xde nk sign surat kebenaran..DOKTOR XDE?HOSPITAL PUNYA BESAR DOKTOR XDEE??XDE??HAA MEH SINI BERJWB NGAN AKU.korg tau ape die jwb..haah xde sbb harini public holiday..merdeka lah tu..korg pon blh piki logik ke x logik..

bersambungg..arissa nk susu la pulakkkkkkk

panjang lebar aku bercerita..tp korg phm ke idak ni?(lap peluh sendiri)





Thursday, 21 November 2013

kronologi part 1


assalamualaikum semua lame x update kan..maklumlah ank dh dua..hehe jd mase itu terhad sikit..padehal xpon..mls nk bkk laptop beno nye..4 bulan cuti laptop angkut bwk blk rumah..lps tu dh mls nk angkut bwk g opis...maklumlah ai kan hanya bergantung kt wifi opis ni hehe..

ok..kali ni kite nk cite2 psl kronologi bersalin kan

zafran iskandar b. zulkurnain
pada
30 ogos 2013
yang lalu

sbnrnye klu ikut doktor pnye tarikh ak dah lari jauhhh dah huhu..tp klu ikut tarikh scan lewat sehari je..mase bersalin arissa dl pon aku deliver lewat sehari dr tarikh scan..jd rase nye tarikh scan tu mmg agk tepat kan..

bermulalah ceritaku...

25hb 0g0s 2013

sepatutnye bersalin lah aku klu ikut tarikh doktor bg..tapi masih xde tanda pon..sakit contructions tu 4 bln sblm deliver ak dah ada..sbb nye ak masih menyusukan arissa..jd xblh nk agak nk bersalin ke belum selagi xde trun tanda..mcm drh ke..air ketuban ke dan seangkatannya..jd mulalah bersenam dgn lebih kerap

26hb 0g0s 2013

masih juge begitu..ak dh risau tkt overdue dan kn operate..homaii ai x sekuat itu ya allah..tp laki ku rilex je..mmg naluri die ckp ak akn bersalin ikut date scan..hukhuk lg bnyk ak bersenam siap jln itik bagai tau..arissa mengekek ngekek tgk aku..malu ok..tp tkt pnye psl ak redha je..

27hb 0g0s 2013

pon jugeee..jd aku buat lah senaman keras skit siap lompat2 manje lg..berlari dlm rumah..smpi syela pon menyorok bwh almari..tkt weii bergegar rumah bile mak buyung berlari..

28hb 0g0s 2013

ak masih x bersalin hokey..ak dah makin seram..laki aku rilex die tula..yerlah yg mengandung ak..mestilah aku yg risau lebih..siap ckp dgn baby lg..merayu2 suh die cpt keluar..mase tu xsaba sgt dah nk peluk cium baby..siap nangis2 jgn la smpi mamy kn operate..

29hb 0g0s 2013

ak x igt plk ape yg jd hr tu tp baba ade blikan air kelapa pandan kt bwh rumah..sedap gile pes time minum sebijik rase pandan..teruja ku tau..dkt 3 biji ai sorg je hadap..arissa ngan baba lopong je..hahaha

30hb 0g0s 2013

subuh tu dlm jam 4am ak dah start gelisah xblh tido..skt sgt tu xdelah..lgpon ak ari2 rase skt contructions tu jd xdelah kisah sgt..kul 6am terjaga lg..tgk muka baba..tgk muka arissa sayu je hati..rupanya nk turun tanda dah..kul 8 semua pon dh siap mndi aku je blm..msk bilik air tgk ade blood spot..hoi gembira ok..akhirnya...akhirnyaaa

cpt2 ckp kt baba..baba yg panik..mase tu contructions dh 15min tp xkuat..ak pon mndi siapkn beg bagai dgn arissa..pes time nk berjauhan dgn arissa ak asik peluk die je sepanjang perjalanan..laki ak nk kena singgah litar kjp nk tkr kereta..sbb semlm die bwk blk kereta driving school..

memandangkn beg baby ade dlm kete jd kn gak lah tukar..pg lah kami ke sec 25 kjp..lps tu smpt jmpe cikgu2 kt sane tgh berkumpul kebetulan tgh nk buat jamuan raya..huhu

lps tu singgah speed mart nk bli pampers baby..rupenye x beli lg..ak lah yg trn g bli sbb baba xtau nk bli yg mn..

dah jam 12.30 tgh ari smpi la kt pintu msk kecemasan bhgn bersalin sg buluh..cheak in lps tu lepak2 jap mkn nasik ngan arissa n babanye..
dah siap mkn bagai ak pon msk dlm sbb dorg nk blk arissa dh penat..nnti ptg dtg blk..

dlm kul 5.30 dorg dtg blk tp arissa xblh masuk..jd baba pon bwk lah blk nnti lps kul 7 dorg dtg..

aku sakit dah mkin kuat dan kerap..blh pulak mase nk msk jarum kt tgn tu doktor tu x ttp pipe kecik kt tmpt nk msk ubat tu..mcm paip darah aku keluar..panik semua staff dgn doktor2 skali sbb aku tetiba pitam..oii gile x pitam drh keluar mendadak mcm tu..rupanya doktor tu br pes day praktikal kt situ..sian lak aku nk mrh muka dah skema doktor cina lak tu..tp nasib ak gak la sbb die yg handle deliver ak nnti..

ak xkisah ape pon janji jgn operate..oii nnti smbg lah ye..pnjg sgt lak entry ni nnti..bye

Monday, 29 July 2013

Diy Bantal for adik baby

Hari tu pg mydin usj bli kekabu.. niat nk jahit sendiri tilam bntal utk adik baby dlm perut ni.. .yg siap cuma bntl bucuk dgn pemeluk je.. hehe. .tilam ssh gak nk buat plus dh mls.. huhu ampunkn mmy ye adik baby.. kiki. .



 
 cantik x kain sarung bntl ni. english cotton by jakel semeter 10 hinggit. .corak karton mahai. 




 
 jom mula menjahit. 


bantal kepala 

 
   yeayyy cubaan pertama jahit bntal dan sarungnye menjadi. 

Wednesday, 10 July 2013

Msk ape buke nnti yong?!

Hari ni simple je lauk kite..




sotong saiz xl..

perapkan dgn tepung goreng spicy..


  
jap lagi kui 7 br goreng..jom tgk  
 dahil may isang ikaw dulu..      
kekeke..

Tuesday, 9 July 2013

Esok pose yeay!!

Disini kami sekeluarga mengucapkan selamat bepuasa pada semua. .hadapi dgn tenang dan penuh kesabaran..elakkan membazir...

Wednesday, 22 May 2013

mari berkenalan dengan baby kami



alhamdullilah...

diusia umurku 25tahun dengan kandungan yg mencecah 26minggu ku masih bernafas..masih mampu bersyukur kepada mu...
masih mampu menatap suami dan anakku..masih dapat membelai mereka..
masih dapat mengerah kudrat buat mereka..

masih gagah kesini sana..
mengejar si kakak..
mengendongnya malah masih mampu menyusukannya...
melayan kerenahnya ..
memberi satu kebahagiaan yg tidak dpt dijual beli..

semalam akhirnya kami sempat juga membuat detail scan 4d utk adik baby yg bakal lahir insyaalah 26 ogos ni...

buat dekat klinik sofea dkt puchong utama..bayaran murah jugak berbanding tmpt lain
tapi x sepuas mase scan arissa dulu..wlupon dulu arissa cuma detail scan 2d dekat vision college tapi mmg puas hati sbb clear sgt..mmg tip top scanner die lubang hidung pun nampak..habis semua digodek sampai clear dan puas hati...

tp yg ni ok lah..nk dibanding harga mmg jauh beza tp ttp bagus..at least kite dah tau jantina..hehe..pandai doc tu godek...time arissa dulu scan dkt 2 jam pon xnmpk...maklumlah ank dara kite pemalu hehe..




arissa lately ni manja xyah cakap..lasak pon x yah cakap..org nak dpt adik..boleh pulak die menangis mase scan adik baby smlm..lepas tu cubit2 perut mummy...sampai doc tu pon pujuk die jgn marah adik..sayang adik..die..muka ketat je..huhuu

baba?

dialah org yg paling gembira bile tahu jantina adik baby..tercapai juga hasrat die nak anak sepasang..ehhhhh selagi x lahir xleh harap jugak kan..ade je kes scan lain bersalin lain..haaaa
tapi insyaalah ank kedua kami ialah

ISKANDAR ZULQARNAIN BIN ZULKURNAIN

TAPI

kalau lahirnya nnti adelia junior..kami ttp menerima dgn hati yg terbuka..mana2 anak pon sama sebenarnya..

smlm scan baby semua normal..cume uri je kt bwh skit..harap2 nnti naik lah die..position baby ok cume x turun lg kt laluan..xpe masih awal lg..yg penting baby sihat berat pon normal..
next month dah blh setle kan brg baby mana2 yg x cukup lg..xbnyk pon nk beli sbb arissa punye dulu pon bnyk lg..lagi2 baju arissa mase baby bnyk cutting lelaki..hehe sbb aku konpiden gile time tu ank lelaki..sekali gugurl....bab teka jugak yg btl...




ok jom tengok adik baby

video


agak2 muka sape..hehe

jangan cakap muka ank aku mcm si papaya bukan nama sebenar tu ye..i hate that!!

Saturday, 27 April 2013

aku slh seorg perusuh

update harini bkn mengenai kisah ank..kisah ank bulus..tp kisah habitku..hehe

ku sgt2 suka klu dpt beli brg yg murah..murah tu bkn lah yg xde kualiti tp kualiti gred A tp harga gred E..haha boleh?

sebagai contoh
klu nk bli brg keperluan ku akan survey semua hipermarket n supermarket..klu ade sale atau diskaun..harus dituju laju2...laju2 tu seperti..laki baru nak parking aku dah marah2 suh cpt mcm pirana nk mkn kaki angsa..
laki bengang jeeee..padehal tggl nak msk parking je pon..kekeke..katenye gelabah mak enon..cett

contoh lagi

tiap2 jualan gudang yang aku tahu wajib pegi..siang mlm terbayang2 hari jualan murah tu..selagi x sampai..abis semua org aku kecoh..woi jualan gudang itu jualan gudang ini..puass oke!

contoh lagi 

aku tiap2 tahun beli jualan gudang pureen tu..siap sediakan persediaan dr segi mental dan fizikal tau..sebab org ramaiiiii gile mcm rusuhan tu haaa...aku?slh seorg dr perusuh itu..hahaha..

klu nak beli pmpers ank pon sibuk survey sane sini...oii ank aku bontot nk pampers mahai je..dah beso x jadi doktor  siap!!!
setiap hipermarket rege mmg xsama..slalu aku g tesco jerlah...tu pon berharap ade sale..laki aku tu bkn jns kisah..kadang2 harga pampers kt situ tuk 66pcs 49.90..kadang2 43.90..kadang2 41.90...ehh mestilah aku nk yg plg murah kan...laki?bkn reti nk kire sume tu..beza pat lima inggit xkisahnye..heyyyy duit tau..walau ade diskaun singgit..duit jgk..blh bli kicap pulak kan..

org laki ni sbnrnye mls nk g jauh2 satu...mls nk piki satu..ape dpn mata tu yg sauk je..klu aku bnde pertama ialah tgk harga dan bandingkan harga...aku ase org pompuan yg dah berkeluarga mmg cenggini kot..ke aku sorg je?tatauuuu le..ehh aku ase puas ok klu dpt berjimat...

igt lg mase dok kt seri kembangan tu..south city tu dalah selalu ade warehouse...
aku pagi2 dah bgn nk g tggu dpn pintu ok!bersedia untuk merusuh..hahaha plg best warehouse watson la..bnyk brg kawen aku bli murah2 je..xmo la ckp harge kang korg pengsan..hehe
igt lg si aida tu mengikut aku merusuh...haaaa ketagihhh..esok repeat lg..wakakak..

yerlah..skrg brg mahai gile..klu kt tgn ade rm50 bli sabun bli ubat gigi bli syampu..dah abissss..
aku ase puas sgt klu dpt shopping kt tgn ade rm50 bwk blk brg satu guni..ko x puassss?
merusuh pon merusuh laaaaaaa






ni mase jualan kilang pureen..giler ramai org..
yang bapak budak..mak budak..mak dlm ade budak semua x tgk kiri kanan dah!





ni mase watson buat warehouse..punye la ramai org iran ngan cina..dah majoriti kaum tu yg bnyk duduk kt dpn south city tu..byg kan aku menyelit2 kt celah2 org arab yg beso2 tu..hey dorg jenis x bagi muka ok!!beselah dah kaum jenis menindas kan..ehh ko x tgk aku punye tindasan lg..hahah xleh lupa..bnyk sgt kenangan...laki?haaaaaa ade kt luar ujungggggg sane dok tggu aku merebut..xde nye die nk menyelit skali..yg tau jpg tnye brg abg ade beli x???caittttttt satu kali


pape pon setiap org ade kepuasan tersendiri...aku puas dpt memborong brgn murah..hahahaha
puasss ok!

lagi puas klu dpt beli beg padini ory rege rm10..oiiii xtido mlm aku..bkn gmbira sbb dpt beg branded!tp puas sbb dpt beli beg branded rege MURAH!!hhahaha



Tuesday, 2 April 2013

munasabahkan diri...



terjmpa blog ni mengisahkan si anak kecil itu yg lahir dr ibunya setelah ibunya meninggal 2 hari....

perkara pertama yg ku terlintas ialah..bagaimanakah perasaan ibunya setelah hamil 25mggu mengetahui dirinya xdpt membesarkan ank yg dikandung nya kerana dia bakal dijemput ilahi?!.......

perkara yg sama aku terfikir dan berfikir...bagaimanakah anak-anak ku apabila aku juga bakal dijemput ilahi sebelum sempat ku membesarkan mereka?

bagaimanakah mereka hidup tanpaku..
bagaimanakah aku akan dapat pergi dengan tenang 
kerana fikiran ku sesak memikirkan mereka yg memerlukan aku ibu kandungnya..
jika mereka tidak memerlukan ku..
aku yang sebenarnya memerlukan mereka

kisah ini juga membuat aku memunasabahkan diri
agar menjadi seorang ibu yg lebih baik utk anak2ku...

kadang ku terikir..mengapakah masih ramai ibu-ibu di luar sana 
menzalimi darah daging mereka sendiri..
menghancurkan masa depan ank yg dikandung mereka sendiri..
membinasakan hidup anak kandung mereka sendiri...
memburukkan anak yang dikandung agar dibenci

ini bukan kisah dongeng
kenyataan dunia di akhir zaman
nauzubillah





ambillah pengajaran dr kisah ibu yg malang ini..pergi sebelum sempat merasa kemanisan hidup mempunyai cahaya mata..jgn lah sewenang wenangnya menzalimi darah daging yang dikandung dengan susaah payah
sayangilah darah daging anda




ya allah
aku bersyukur padamu
mengurniakan aku zuriatku
dengan perasaan kasih sayang
 jauhilah aku dari sifat zalim
yang x mahu aku warisi

amin





Friday, 29 March 2013

esok atuk datang!!






hey org kampong...esok kan atuk kite dgn makngah kite nk dtg tau...


kite igt nak jahit baju utk makcu kite...


sebabbbbbbbbb


esokk makcu KENA TINGGAL


YEAYYYYYY!!!



mummy...cane nak design baju kelawar??

Friday, 1 March 2013

update tanpa gambar je..hihi



haii...kite bersiaran lg dr opis bwh tgga..hihi..ai mggu dpn dah start bukak buku merah lagi..ni pon gara2 baba la paksa..die kte nnti risau klu biar lmbt2...ehh aku nandung arissa 5 bln br gigih g bkk buku merah apee..ok je..mihihi

aku bkn ape mls nk pg awal2...meluat tgk darah aku asik kn amik..berbotol2..kn minum air gula la..kn menunggu berjam semata2 nk timbang berat tinggi..hoiii penat okeh..dalah aku mase cheakup arissa kt kk tmn medan tu..nurse yg dok kt meja amik berat tu asik menyembang je...sekali aku bgn...nurse2..lmbt lg ke nk siap ni...haaaa br kelam kabut pggl nama aku...huih!

tp kali ni aku cheakup kt kk lembah subang je..dekat je jln kaki pon blh dr umah..so xyah la kitorag kuar pepagi buta meredah jem nk ke tmn medan tu...tp situ bestttttt...klu pas abis cheakup je blh bli kuih mcm2..tauhu bakar la air kelapa la..bnyk makanan best2 kt tmn medan tu..

alkisah nye..aku amik tarikh oppoiment mase bwk arissa cucuk setahun ritu..pastu rilex je ckp kt nurse nk bkk buku merah skali..haa terkejut la dorg...mak aih cpt nye awak...tp xpe dah rezeki awk..haa  bgs ape nurse2 kt situ..ni tak,ade stengah nurse kk yg aku dgr mcm elergik skt dgr org ade ank kecik dh mengandung lagi..ehh ehh mcm kau pulak yg bg ank org tu mkn ye..

arissa skrg pon aku dah campur bg susu botol n badan..asl nye aku mmg bf je arissa tp asik nk pitam la..badan menggigil la tanda nya aku xleh thn.tkt effect aku n baby..so ai decide bg jerlah botol..tu pon lps mengenangkan bdn arissa dah susut giler..sbb zat dlm susu adik baby dah cekau..tp pas minum botol amik kau..gemuk trus arissa..seluar bnyk dah ketat..ehhh nak br nk msk seminggu ko minum botol...sethn mcm mane la bdn ko..mihihi..terjojol la pusat ko nak..sukati jnji ko sihat x kurus kering..kang org ckp aku xbg ank mkn pulak..

ok nnti smbg,,nk mkn nasik jap...lapoooooo setiap 2 jam!
pengsannnnn..

Monday, 25 February 2013

selamat hari jadi arissa!







26 feb 2013

genaplah puteri sulung kami 
SETAHUN
yeay!




sayang ku
 nur adelia arissa bt zulkurnain,
mummy dan baba sentiasa mendoakan kesejahteraan mu..
mendoakan setiap kebaikan untuk mu..
semoga kamu menjadi dan membesar sebagai insan yg berguna dunia akhirat..
menyayangi kami ibu bapa mu sebagai mana kami menyayangi mu..
setiap senyuman mu penawar segala kesakitan dan kepayahan kami..
setiap kedukaan mu amat perit buat kami..
ingin kami melihat kau membesar dgn sempurna..
menjadi insan yg terbaik..
menjaga adik-adik mu dgn sempurna..
kerana engkaulah ank sulung kami..
harapan mummy dan baba mu..



sayangku..

kenangan mummy mengandungkan mu 9 bulan 7 hari..
begitu indah..ku berjaya mengharungi setiap kepayahan..demi kamu..
mummy yg penakut..demi kamu ku harungi semuanya dgn berani
segalanya kutempuhi dgn ikhlas dan hanya kerana mu..


terima kasih syg kerana memilih aku sebagai mummy mu..memilih baba sebagai baba mu..
terima kasih syg kerana sudi hadir ke dlm hidup kami..engkau lah jantung hatiku..penawar kedukaan ku..engkaulah kekuatan ku

selamat hari lahir yang ke setahun

sayangku arissa

Wednesday, 6 February 2013

gud evening






lame nye x update kan...nak update cane...tuan punye wifi yg aku 'rem' ni xbayo line tenet nye..wakaka...jaat tau..hehe..ok saje nk borak2..nak citer pasal anak dara ai la apelg yg mampu ku hangatkan disini...

padanlah skrg asik nk mengigit aku je..eii tajam ok gigi die..luka perut ni digigit nye..dalah tgh2 mlm gelita tu digigitnye aku..kelam kabut laki ai bgn bkk lampu nk cheak apehey la aku dok menjerit tetibe tgh2 mlm..sekali perut dah tobek digigit ank dara tu..ermm tulah..rupa nya nk bg tau gigi kapak bakal muncul..

ckp jerlah gigi nak tumbuh xpyh gigit2 org..ok fine ko xbleh ckp lg arissa...haa buat la gerakan tgn..tu pon mummy nak ajar..bende yg aku xajar pandai kemain...bende aku ajar sume kelauttt..

tapi yg lwk nye mase ptg td aku ngah suap die mkn..pastu die kan spesis ala2 ulat...xreti dok diam seminit pon...skali aku ckp bile mkn duduk yer..minta kerjasama...ok fine die trus duduk atas muka baba die yg dok sedap melingkar kt sebelah...setepek bontot tu kt muka baba nye..bajet dok ats kerusi..siap nganga2 mulut minta nasik..wakakaka..ok tu mak x ajar ye..

haaa ni aku nk citer ni pasal bapak si arissa ni skrg...aku mmg angin gile tau bile time sesi memarahi arissa die    sibukkk la nk backup ank..elok2 bdk tu muka insap kena mamun ngan aku trus naik tocang blk...muka xherannnn yg aku geram tu...haaa backuppp la ank tu...tp klu time aku tgh mrh btl2..ngan apak2 nye skali kena ..dok la ank branak tu muncung dpn dinding..ok ai x kisah..ai ade syela..

sekian utk kali ini


Sunday, 20 January 2013

sista arissa






skrg anak dara ni nk msk umo 11 bulan dah mggu depan...dah pandai mcm2...berjalan pon dah makin gagah..haha pastu ke laut..pemalaihhh...asik nak duduk je..perut berlipat lipat....makan pon dah makin kuat..klu dulu punyalah payah nk paksa mkn..smpai kena bedung pastu bile bkk mulut nak meraung cpt2 sumbat mknn..hehe..jaat tau mummy..

prangai pon mengalahkan rambo jer...muka calar sane sini..berentap ngan syella mesti dpt habuan...x muka..kaki..x kaki tgn rabik sane sini..serik xpernah...nangeh jauh sekali...nama pon bdk rambo kan..xmain men ngan doll..klu main ngan doll pon die ske main laga2 doll..wakaka..sabo okeh..tapi bile suh sayangg...amik dolll sayangggggg doll...muahahaa...penyayang la tonon kan..padehal doll dah lunyai asik kena dera..







aritu pi panjat kotak kubu syela...xpasal2 baba pi buang kotak tu..sian abg ela..
kubu menyorok dr arissa dah xde..


ni bdk rambo ni klu main sampai kuyup kepala..ngalahkan bdk jantan main...klu main punching belon tu bkn nye punching...tapi dibuat mcm moto belon tu..smpai kuar angin..mak ko nilah kena pam blk..bape kali terlentang pon xpenah serik

yg plg best skrg dh pandai bkk zip beg.almari kt opis aku ni pon dah pndai bkk..abis sume kertas ngan fail die teraburkan...ok penin..aku tutup almari sini almari sane die bkk..ko ttp sane sini die tarik...eii aku ase nk sorok je bdk ni dlm almari trus..wkaka..ok dlm mimpi pon xkn berani buat..hahaha

bambamku...canelah bile dah ade adik nnti..mcm2 la diajarnye adik die nntikan..ni skrg xleh lah kena marah sikit...cebikkkkkk la..igt comey?nnti dah ade adik xleh ngade2 dah tau...kena tlg mummy jage adik...xleh nk kongker syusyu sorg2 okeh...be a de best sister in the world!!



mummy baba luv u sista




Saturday, 5 January 2013

hai!

mendung jer cuaca hr ni kan....tenang pulak aku rase....haha aku kan bangsa x ske panas..lately ni aku pon asik kurg sihat....almaklumlah tetttttt........dah2..jgn buat kontro x versi ye..

laki aku yg pak gemuk tu sejak2 ni aku tgk makin rajin kemain...pagi td dia lah yg cebok berak arissa pastu siap mandi trus....bagussss baba..cenggitu laa..ni x..basuh sudu pon setahun skali...apetah lg pinggan cawan periuk..belanga...ok tipu umah aku xde belanga..haha yg ade periuk kecik stok msk megi ade haha..

aku klu dtg angin beliung penat badan melanda..tgk dapur mcm hara......m..siap lah laki aku kn dgr aku memekik mekik kt singki tu..jerit nape x bsh suduuuuuuu...xbsh pinggan...nnnnn...cawan...nnnnn
die cam bese wat bodo jee dgr aku terpekik terlolong tau..tapi kang kui 3 pagi g bangun pi basuh pinggan...camtu pon hade...xphm aku..

penah dulu aku bengang sgt die tu pemalas yg amat tlg aku bsh pinggan...padehal tu pinggan die yg mkn okeh....aku amik pinggan cwn kotor pi buang kt bwh...(umah aku tggkt 11)..muahahahaha...(ok,jgn tiru)..aku warning die lg skali aku nmpk die x bsh pggan sume tu aku buang kt bwh...dah xde pinggan nnti pegi beli baru...haaaaa....bertahan 2 hari sajork pastu buat blk........grrrr..

ye...kite ni sbg isteri tggung jwb menyediakan keperluan suami...tp hingat bdn ai robot...sume bnde nk buat sesorg...xbolehhh...aku ni dalah bekerja...dok jaga ank lg..kemas umah lg...kdg2 msk lg..tulang aku bkn besi...klu besi pon aku ase dah patah seribu...hover eh kau..

tapi laki aku tu klu dpt kemas umah...sebersih2 umah...n sekemas2 umah tau...aku pon xde seni cenggitu...hehe pastu arissa dgn selamba pi kikis biskut kt dinding...jom nangis beramai2...

semalam die pi cuci bilik air...terang trus mata aku tgk bilik air tu...hehe kate nye tkt licin nnti aku jatuh..ok terharu la kjp..pastu sesi buang botol2 sabun yg dah abis...ok clear skit ruang blkg umah aku tu..pastu arissa sepahkan keropok kt bwh meja...die amik penyapu sapu...haha klu aku aku vakum trus...haha bersarang semut la dalam beg sampah vakum tu...o0hhh sbnrnye aku lg bangsa pemalas..hehe..

last laki ai ni merajinkan diri time aku pantang arissa dulu...hoiii kemas umah aku tau...siap alih2 barang lg..
pastu kelauttt..haha...owh lupe,skrg dah rajin bsh pggan okeh....cer kite tgk bape lame kerajinan sang laki ku itu tgh melanda..haha..btw gud job.